Od roku szkolnego 2013/2014 szkoła nasza kształci młodzież w
zreformowanym systemie szkolnictwa ponadgimnazjalnego w
następujących zawodach:
Kierunek
|
Zawód
|
Lat
nauki
|
|
TECHNIKUM
EKONOMICZNE |
technik ekonomista |
4 |
informacje |
TECHNIKUM
HANDLOWE |
technik handlowiec |
4 |
informacje |
TECHNIKUM
ZAWODOWE |
technik logistyk |
4 |
informacje |
TECHNIKUM
ZAWODOWE |
technik hotelarstwa |
4 |
informacje |
TECHNIKUM
ZAWODOWE |
technik
obsługi turystycznej |
4 |
informacje |
TECHNIKUM
ZAWODOWE |
technik żywienia i usług gastronomicznych |
4 |
informacje |
SZKOŁA
ZASADNICZA |
kucharz |
3 |
informacje |
-
- TECHNIKUM
EKONOMICZNE
-
-
Nauka w szkole trwa 4 lata.
Młodzież kształci swe praktyczne
umiejętności w zakresie prowadzenia ewidencji
finansowo-księgowej, zakładania
przedsiębiorstwa i organizacji jego pracy.
W ramach zajęć w pracowni
ekonomiczno-informatycznej młodzież korzysta z typowego
oprogramowania biurowego oraz komputerowego systemu InsERT z
Wrocławia - co pozwala nabyć
pełne umiejętności obsługi nowoczesnej firmy. Prowadzone są
również zajęcia z informatyki zawodowej, podczas których młodzież
uczy się wykorzystywać systemy komputerowe do projektowania
aplikacji biznesowych.
Dzięki osobnym zajęciom
dydaktycznym uczniowie tego kierunku podnoszą również swoje
umiejętności posługiwania się zawodowym językiem obcym.
Po zakończeniu nauki w klasie IV uczniowie mogą
przystąpić do egzaminu dojrzałości.
Młodzież w trakcie trwania nauki
ma możliwość przystąpienia do egzaminów potwierdzających
kwalifikacje zawodowe i uzyskania dwóch specjalności: "Planowanie i
prowadzenie działalności w organizacji" oraz "Prowadzenie
rachunkowości".
-
- TECHNIKUM
HANDLOWE
-
-
Nauka trwa 4 lata. Obok zdobywania
wiedzy z przedmiotów ogólnokształcących
uczniowie nabywają umiejętności w zakresie
zakładania i prowadzenia firm handlowych o
różnych formach organizacyjno-prawnych, a
także z zakresu marketingu i zarządzania. Uczą
się wypełniać typowe dokumenty związane z
zakładaniem firmy oraz z jej funkcjonowaniem.
Korzystają przy tym ze sprzętu biurowego i
komputerowego oraz oprogramowania firmy InsERT z
Wrocławia.
W ramach zajęć z informatyki zawodowej młodzież poznaje zasady
funkcjonowania oprogramowania wspomagającego handel elektroniczny.
Uczy się samodzielnie konfigurować i obsługiwać e-sklep.
Dzięki osobnym zajęciom
dydaktycznym uczniowie tego kierunku podnoszą również swoje
umiejętności posługiwania się zawodowym językiem obcym.
Po zakończeniu nauki w klasie IV uczniowie mogą
przystąpić do egzaminu dojrzałości.
Młodzież w trakcie trwania nauki
ma możliwość przystąpienia do egzaminów potwierdzających
kwalifikacje zawodowe i uzyskania dwóch specjalności: "Prowadzenie
sprzedaży" oraz "Zarządzanie działalnością handlową".
- TECHNIKUM
ZAWODOWE - "Technik Logistyk"
-
Nauka w
szkole trwa 4 lata. Technik logistyk to jeden z
najnowocześniejszych i dobrze płatnych zawodów na rynku krajowym i
zagranicznym. Większość powstających obecnie miejsc pracy związana
jest właśnie z logistyką.
Logistyka zajmuje się wszystkim, co wytworzy przemysł. Produkty te
muszą być zamówione, przewiezione, dostarczone i w odpowiedni sposób
przechowywane.
Logisytyka ma szczególne znaczenie w tzw. e-commerce, czyli handlu
elektronicznym wykorzystującym nowoczesne środki informatyczne:
sklepy internetowe, elektroniczną obsługę przepływu materiałów i
zarządzanie kanałami dystrybucji.
Uzyskanie tytułu technika logistyka umożliwi podjęcie pracy w
przemyśle, handlu, transporcie kolejowym, drogowym, telekomunikacji
oraz w jednostkach samorządu terytorialnego.
Technik logistyk to propozycja dla uczniów poszukujących nowego i
ciekawego kierunku kształcenia, zainteresowanych wykonywaniem swoich
działań w świecie rzeczywistym i wirtualnym.
- TECHNIKUM
ZAWODOWE - "Technik Hotelarstwa"
-
Nauka w
szkole trwa 4 lata. Obok wiedzy z przedmiotów
ogólnokształcących młodzież zdobywa
praktyczne umiejętności szczególnie przydatne
w zarządzaniu hotelami, pensjonatami oraz w
agroturystyce.
Nowoczesny program nauczania obejmuje między
innymi naukę zawodowego języka obcego, podstawy
prowadzenia przedsiębiorstwa, obsługę biurową
firmy oraz zastosowanie komputerów osobistych w
zarządzaniu i promocji firmy.
Po zakończeniu nauki w klasie IV uczniowie mogą
przystąpić do egzaminu dojrzałości.
Młodzież w trakcie trwania nauki
ma możliwość przystąpienia do egzaminów potwierdzających
kwalifikacje zawodowe i uzyskania dwóch specjalności: "Planowanie i
realizacja usług w recepcji" oraz "Obsługa gości w obiekcie
świadczącym usługi hotelarskie".
TECHNIKUM
ZAWODOWE - "Technik obsługi turystycznej"
Absolwenci kończący ten kierunek
mogą znaleźć zatrudnienie w biurach podróży, jednostkach obsługi
ruchu turystycznego, placówkach informacji turystycznej,
administracji rządowej i samorządowej, obiektach noclegowych,
biurach organizatorów kongresów i targów.
Zakres nauczania na kierunku związany jest również z nabyciem
umiejętności organizacji działalności turystycznej (przygotowanie,
realizacja i rozliczanie imprez turystycznych), usług pilota i
pilotażu, prowadzenia dokumentacji związanej z organizacją imprez
turystycznych.
- TECHNIKUM
ZAWODOWE - "Technik żywienia i usług
gastronomicznych"
-
-
Nauka w szkole trwa 4 lata.
Uczniowie zdobywają umiejętności teoretyczne i
praktyczne w zakresie prowadzenia placówek
żywienia zbiorowego np. stołówek, barów,
restauracji itp.
Zdobyta wiedza sprawia, że
młodzi ludzie nie tylko potrafią ułożyć
odpowiednie menu, ale również je wykonać i
odpowiednio podać.
Po zakończeniu nauki w klasie IV uczniowie mogą
przystąpić do egzaminu dojrzałości.
Młodzież w trakcie trwania nauki
ma możliwość przystąpienia do egzaminów potwierdzających
kwalifikacje zawodowe i uzyskania dwóch specjalności: "Sporządzanie
potraw i napojów" oraz "Organizacja żywienia i usług
gastronomicznych".
-
- ZASADNICZA
SZKOŁA ZAWODOWA - "Kucharz"
-
-
Młodzieży, która chce szybciej
zdobyć zawód proponujemy trzyletni system kształcenia w szkole
zawodowej w zawodzie kucharz. Warunkiem przyjęcia do tego typu
szkoły jest zawarta przez kandydata umowa o pracę z zakładem
gastronomicznym, odpowiadającym wymogom procesu dydaktycznego.
Młodzież podejmująca naukę w tej
szkole ma możliwość przystąpienia do egzaminu potwierdzającego
kwalifikacje zawodowe i uzyskania specjalności "Sporządzanie potraw
i napojów".
|